Omgaan met Kawasaki

Omgaan met de ziekte van Kawasaki


Als de diagnose gesteld wordt zijn kinderen vaak erg ziek en liggen ze op bed. Kinderen kunnen nog lange tijd klachten houden van vermoeidheid en algehele malaise. Dat komt omdat kinderen heel ziek geweest zijn waarbij het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Bij opnieuw koorts binnen een maand moet altijd contact met de arts gezocht worden.

School
Als de koorts weg is en kinderen knappen op dan kunnen ze ook weer naar school. Soms is het nodig om het aantal uren schoolbezoek op te bouwen omdat kinderen te moe zijn om hele dagen vol te houden. Dat verschilt per kind. Maar als er energie genoeg is dan is er geen bezwaar om weer naar school te gaan. Sommige ouders zijn bang dat het kind een infectie oploopt maar dat is niet nodig.

Dieet
Soms vallen kinderen erg af tijdens het ziek zijn. Dan kan het nodig zijn een calorierijke voeding te nemen. In de praktijk herstelt het gewicht weer zodra het kind zich beter voelt. Speciale diëten zijn niet bewezen bij de ziekte van Kawasaki en worden niet aangeraden.

Vaccinaties
Over het algemeen lijkt het erop dat vaccinaties niet voor een hogere activiteit van de ziekte zorgen en geen ernstige negatieve gevolgen hebben voor patiënten met de ziekte van Kawasaki. Als een kind IVIG toegediend heeft gekregen dan kunnen vaccinaties minder effectief zijn. In het algemeen wordt aangeraden om de vaccinaties minimaal 6 mnd uit te stellen na de IVIG. Als een kind corticosteroïden heeft gehad kan het verstandig zijn om de vaccinaties uit te stellen ook omdat ze minder goed kunnen aanslaan.
Het is raadzaam om met de kinderarts te overleggen over de vaccinaties.