Behandeling Kawasaki

Behandeling ziekte van Kawasaki
Bij een sterk vermoeden op de ziekte van Kawasaki zal gestart worden met de toediening van immunoglobulines (IVIG). Dit zijn afweer eiwitten die afkomstig zijn van bloeddonoren. IVIG zijn veilig en gescreend op ziektes. Het is bekend dat IVIG de vorming van aneurysmata kan voorkómen als het voor de 10e ziekte dag gegeven wordt. IVIG worden gegeven via een infuus gedurende 24-48 uren. Als de koorts onvoldoende daalt kan een tweede infuus met IVIG gegeven worden.
Daarnaast starten alle patiënten met de ziekte van Kawasaki met ascal/asperine (een bloedverdunner en ontstekingsremmer). Nadat de koorts daalt (meestal binnen 24-48 uur) wordt de dosis aspirine normaal gesproken afgebouwd. Er wordt een lage dosis aspirine gegeven vanwege het effect op de bloedplaatjes; dit zorgt ervoor dat de bloedplaatjes niet samenklonteren. Deze behandeling is zinvol om de vorming van thrombi (bloedstolsels) in de aneurysma’s of ontstoken bloedvaten te voorkomen, aangezien de bloedstolsels de bloedstroom in een aneurysma of bloedvat kunnen blokkeren, waardoor deze delen niet van bloed voorzien worden (hartinfarct, de meest gevaarlijke complicatie van de ziekte van Kawasaki). Een lage dosis aspirine wordt gegeven totdat de ontstekingsmarker en een controle echo weer normaal zijn. Kinderen met blijvende aneurysma’s zouden gedurende langere periodes onder supervisie van een arts ascal/aspirine of andere anti-bloedstollingsmiddelen moeten krijgen. Als er geen aneurysmata ontstaan dan wordt de ascal/aspirine na 3 maanden gestaakt.
Prednisolonwordt gegeven in een aantal gevallen; 1) als IVIG onvoldoende werken, 2) wanneer kinderen heel ziek zijn met dreigende orgaanschade, of 3) wanneer er al aneurysmata aanwezig zijn op het moment dat de diagnose gesteld wordt.
Prednisolonis beschikbaar in meerdere toedieningsvormen; via het infuus, pilletjes en drank.
Als IVIG, gecombineerd met ascal/aspirine en prednisolon niet werken, zijn meerder nieuwe middelen beschikbaar, de zogenaamde “biologicals” o.a. infliximab en anakinra. Bij de ziekte van Kawasaki zijn gevallen bekend waarbij deze middelen werkzaam gebleken zijn.