Wat is PMR

Wat is PMR?
Polymyalgia rheumatica (PMR) ook wel spierreuma genaamd is een reumatische ontstekingsaandoening. PMR gaat vaak samen met een andere ziekte, namelijk reuscelarteriïtis (RCA) ook wel arteriïtis temporalis dan wel giant cell arteritis GCA genaamd . PMR is een auto-immuun aandoening. Hierbij valt het afweersysteem lichaamseigen weefsel aan. In het geval van PMR richt het afweersysteem zich tegen de slijmbeurzen, gewrichten, pezen en peesscheden vooral rondom de schouders en heupen. PMR kenmerkt zich door pijn en stijfheid . Deze kenmerken worden echter ook gezien bij artrose en reumatoïde artritis waardoor het soms lastig is de diagnose te stellen
PMR komt voornamelijk boven het 50ste levensjaar voor en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. PMR is boven de leeftijd van 50 jaar de meest voorkomende systemische reumatische aandoening bij volwassenen. Ongeveer 1 op 100 patiënten boven de 50 jaar krijgt de diagnose PMR.

Veel voorkomende klachten bij PMR zijn;
Algemene klachten

• Koorts en nachtelijk zweten
• Verminderde eetlust en afvallen (meer dan 2 kg)
• Vermoeidheid, sombere gevoelens

Specifieke klachten

• Pijnlijke en stijve gewrichten voornamelijk rondom de nek, schouders en/of heupen
• De klachten zijn in beide schouders en/of heupen aanwezig
• Langdurige ochtendstijfheid
• Beperkte bewegelijkheid en pijn bij bewegen
• Pijnlijke stijve en opgezet handen
• Soms ook ontsteking polsen en knieën

Hoe ontstaat PMR?
Hoe het precies komt dat mensen PMR krijgen is nog niet geheel duidelijk. Wel is er bekend dat er meerdere factoren zijn die er voor zorgen dat je vatbaarder bent voor het krijgen van PMR zoals leeftijd, geslacht, genetische en omgevingsfactoren. In veel van de gevallen komt PMR samen voor met reuscelarteriïtis RCA ook wel arteriïtis temporalis dan wel giant cell arteritis GCA genaamd.

Beloop PMR
PMR kan na 2 jaar in remissie gaan maar dit is maar bij een klein deel van de patiënten. Bij meer dan 70% van de patiënten treden er recidieven op en moet de prednisolon meerdere malen worden opgehoogd. Dit is de reden dat op het UMCG er onderzoek gedaan wordt naar het gelijk inzetten van prednisolon sparende middelen bij PMR. Dit betreft dan de middelen leflunomide dan wel methotrexaat. Beide middelen worden ook gebruikt bij de behandeling van Reumatoïde artritis. In het beloop van PMR kan de ziekte soms veranderen. Er kan bij 20-30% van de patiënten RCA ontstaan. Maar ook zien we soms dat de PMR patiënt reumatoïde artritis ontwikkeld. Reumatoïde artritis is gekenmerkt door ontsteking aan de kleine handgewrichten.