Wat is CLV

Wat is cutane leukocytoclastische vasculitis?
Cutane leukocytoclastische vasculitis is een grote groep aandoeningen. Leukocytoclastisch betekend dat de witte bloedcellen welke ook de vaatwand ontsteking veroorzaken stuk gaan.
Leukocytoclastische vasculitis beperkt zich tot de huid en heeft zeer veel verschillende oorzaken .
Leukocytoclastische vasculitis kan voorkomen als gevolg van een reactie op geneesmiddelen maar kan ook een uiting zijn van een onderliggende auto-immuunziekte. Tevens is bij een deel van de patiënten de oorzaak onbekend . Leukocytoclastische vasculitis kan acuut, recidiverend en chronisch zijn dit hangt mede af van de oorzaak.

Uitingen van leukocytoclastische vasculitis;

– Rode puntjes (petechiën) in de huid
– Rode of paarse verdikte en pijnlijke plekken
– Bloedblaren
– Noduli
– Zweren
– Livedo reticularis (gemarmerde huid benen)
– Livedo racemosa (gemarmerde huid benen, armen en romp)
– Urticaria ook wel netelroos

Oorzaken van Leukocytoclastische vasculitis;

– Neerslaan van eiwitten (Immuun complexen) in de bloedvatwand. Dit wordt gezien bij geneesmiddelen overgevoeligheid, infecties , allergieën, bloedziekten en auto-immuunziekten
– Neerslaan van C1q en afweerstoffen bij C1q( ook wel Hypocomplementemic urticarial vasculitis (anti-C1q vasculitis)
– Neerslaan van eiwitten bij koude (zie ook cryoglobulinemische vasculitis
– Bij GPA Granulomatose met polyangiitis, MPA Microscopische polyangiitis en EGPA Eosinophile granulomatosis met polyangiitis
– Immunoglobulin M (IgM)/immunoglobulin G (IgG) immune complex vasculitis van de huid (leukocytoclastische vasculitis met IgG/IgM afzettingen )

Beloop leukocytoclastische vasculitis
Belangrijk is dat de oorzaak van de leukocytoclastische vasculitis wordt opgespoord . De behandeling hangt af van de oorzaak. Een behandeling met medicijnen is niet altijd nodig. Soms kan het voldoende zijn bv steunkousen aan te meten.