Behandeling IgA vasculitis

Behandeling IgA-vasculitis
De meeste patiënten met IgA-vasculitis hebben geen medicijnen nodig. Eventueel kunnen de kinderen tijdelijk bedrust houden als bloedvaten in de huid heftig ontstoken zijn en bij pijn in de gewrichten. De behandeling is indien nodig vooral ondersteunend om de pijn te verzachten met eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol.
Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen kunnen helpen als de gewrichtsklachten hevig zijn.
Het voorschrijven van prednisolon (oraal als tablet of drank en soms via een infuus), wordt soms gegeven aan patiënten met ernstige maagdarmklachten of bloedingen. Ook bij ernstige symptomen, zoals ontsteking van de bloedvaten in de testikels, wordt prednisolon voorgeschreven.
Als de nierontsteking ernstig is moet er een stukje uit de nier genomen worden (nierbiopsie) om onder de microscoop te onderzoeken. Afhankelijk van de uitslag kan het nodig zijn om een behandeling met een combinatie van prednisolon en afweer onderdrukkende geneesmiddelen te starten.
Colchicine kan overwogen worden als de huid langer dan 3 maanden actief blijft of wanneer er sprake is van terugkerende opvlammingen van de huid. In dit geval kan ook voor Dapson gekozen worden.